![](/media/lib/342/n-oliwa-i-oliwki-255d53ebb8232147dcc3ba62386aab71.jpg)
Spożywanie oliwy przynajmniej raz w tygodniu może zmniejszać tendencję do powstawania zakrzepów
9 marca 2019, 05:07Badanie przeprowadzone na grupie zdrowych otyłych osób pokazało, że spożywanie oliwy co najmniej raz w tygodniu wiąże się obniżoną aktywnością płytek krwi (trombocytów), co może zmniejszać tendencję do powstawania skrzeplin i blokowania przepływu krwi.
![](/media/lib/480/n-kaszelkorona-0f5a2349af638ff3cd224b99bc04488c.jpg)
Zasada 2-metrowego odstępu została wybrana dość przypadkowo. Nie chroni przed infekcją
25 listopada 2021, 12:06Badania przeprowadzone na Wydziale Inżynierii University of Cambridge wykazały, że zalecenie zachowania 2-metrowego odstępu w czasach pandemii COVID-19 zostało wybrane na zasadzie oceny kontinuum ryzyka, a nie na podstawie konkretnych wyników badań. Okazuje się bowiem, że rozkład prawdopodobieństwa zarażenia w zależności od odległości jest wysoce przypadkowy.
Bezkofeinowa kawa zapobiega cukrzycy
6 lipca 2006, 13:31Picie kawy bezkofeinowej jest związane ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Zakrojone na szeroką skalę badania, które objęły 28 tysięcy Amerykanek wieku pomenopauzalnym, ujawniły, że picie więcej niż 6 kubków kawy bezkofeinowej dziennie wiązało się z obniżonym o 33% ryzykiem cukrzycy typu 2., w porównaniu do tego występującego u osób w ogóle niepijących kawy. Ryzyko cukrzycy było obniżone w o wiele mniejszym stopniu u kobiet pijących zwykłą (kofeinową) kawę.
![](/media/lib/52/pomaranczowy-samochod-0fa8fa88745f43f4d5f709195f7b651d.jpg)
Kolorystyczna motomoda
20 lipca 2009, 12:13Wybór koloru samochodu to nie tylko kwestia gustu, ale i czynników kulturowych. Firma DuPont skonsultowała się w tej sprawie z prof. Peterem Weilem z University of Delaware, który wyjawił sporo interesujących szczegółów.
![](/media/lib/81/wzrost-318d079dd3e3308b3d0403a09587c7a0.jpg)
Wyższe kobiety częściej chorują na nowotwory
21 lipca 2011, 09:59Wyżsi ludzie są w większym stopniu zagrożeni różnymi nowotworami. Studium naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego zademonstrowało, że u kobiet na każde dodatkowe 10 cm wzrostu przypada wzrost ryzyka nowotworu o ok. 16% (The Lancet Oncology).
![Czerniak złośliwy skóry](/media/lib/152/n-melanoma-718b4eaa50e69717ed3f6ab2074edb6a.jpg)
Gęstość komórek przerzutujących w węźle wartowniczym a prognoza przy czerniaku
19 lutego 2014, 10:40Prognozy dla chorych z czerniakiem zależą w dużej mierze od liczby komórek nowotworowych, jakie przemieściły się do węzła wartowniczego (pierwszego węzła chłonnego na drodze spływu chłonki z ogniska nowotworowego). Jak tłumaczą Anja Ulmer, Christoph Klein i inni z Uniwersytetu w Tybindze, należy ustalić, ile komórek czerniaka przypada na milion limfocytów. Nawet bardzo niskie wartości okazały się prognostykami obniżonej przeżywalności.
![](/media/lib/198/n-witamina-d-fe4a554cdb16ce08a8fcd0f1feebdd4f.jpg)
Witamina D zwiększa tolerancję wysiłku i jest dobra dla serca
2 listopada 2015, 09:22Zażywanie witaminy D pomaga w zwiększeniu poziomu sprawności i zmniejszeniu ryzyka choroby serca.
![](/media/lib/129/n-spacer-6804a65304979b11f21a3715a1855fdb.jpg)
Lepiej mało niż wcale
23 października 2017, 12:04Regularne chodzenie, nawet poniżej zalecanych norm, wiąże się z niższą śmiertelnością.
![](/media/lib/365/n-napoje-848c136937aee56398c7b192cd377ca8.jpg)
Zabójcze słodzone napoje
10 września 2019, 11:58W dużych ogólnoeuropejskich badaniach stwierdzono, że osoby, które dziennie piją co najmniej dwie szklanki napojów słodzonych – niezależnie od tego, czy były one słodzone cukrem czy słodzikami – są narażone na wyższe ryzyko zgonu niż osoby, które piją mniej niż jedną szklankę miesięcznie
![](/media/lib/536/n-wysokoprzetworzona-9de73c88136a5f58bb326fcf694ac6f4.jpg)
Bardzo wysoko przetworzona żywność powiązana z ryzykiem zachorowania na raka
1 lutego 2023, 14:37Spożywanie niezwykle wysoko przetworzonej żywności – takiej jak napoje gazowane, masowo produkowane pakowane pieczywo, wiele rodzajów dań gotowych czy większość płatków śniadaniowych – może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania i zgonu z powodu nowotworów, ostrzegają naukowcy z Imperial College London (ICL). Są oni autorami najszerzej zakrojonej analizy, podczas której badali związek pomiędzy najbardziej przetworzonymi rodzajami żywności a nowotworami.